5 tips voor het optisch vergroten van een ruimte.

5 tips voor het optisch vergroten van een ruimte.
woensdag 04 december 2019Niet elke ruimte in huis is groot van formaat. Heb je ook zo’n ruimte waarvan je dagelijks denkt “was het hier maar wat groter”? Gelukkig zijn er trucs om dit soort ruimtes optisch groter te laten lijken. Benieuwd naar de aanpak hiervan? Lees dan snel de volgende 5 tips.


Tip 1. Opruimen!

Opruimen? Ja, zo simpel is deze eerste tip!
Begin eens met het uitzoeken van al je spullen. Een groot deel hiervan is in de loop der jaren wellicht overbodig geworden. Heb je moeite met dingen wegdoen? Maak dan een selectie van accessoires die bij elkaar passen en sla de rest op zolder op. Zo kun je bijvoorbeeld per seizoen wisselen van accessoires.
Zorg ervoor dat je zo min mogelijk spullen op de grond hebt staan. Hoe meer je van de vloer ziet hoe groter de ruimte aanvoelt. Heb je veel open kasten of zelfs helemaal geen opbergmogelijkheden? Kies dan voor een grote (maatwerk)kast met deuren zodat je hier alle rommeltjes etc. in kunt opbergen.


Tip 2. Creëer verticale lijnen.
Is de ruimte wat aan de lage kant en heb je het gevoel dat het plafond op je afkomt? Creëer dan verticale lijnen. Hierbij kun je denken aan hoge, slanke accessoires. Optisch gezien zal het plafond dan wat meer van de vloer weggeduwd worden. Don’t: plaats geen lambrisering. Dit zorgt er namelijk voor dat de hoogte in tweeën wordt opgedeeld waardoor het juist lager oogt.


Tip 3. Creëer horizontale lijnen.
Om een ruimte juist langer of breder te laten lijken kun je het beste horizontale lijnen creëren.
De legrichting van de vloer is hierin bijvoorbeeld heel bepalend. Wil je de ruimte langer laten lijken, kies dan voor lange stroken pvc, laminaat of hout. Liever in de breedte wat meer ruimtelijkheid creëren? Zorg er dan voor dat de stroken wat breder zijn of draai de stroken een kwartslag.
Ook meubels en accessoires spelen hierin een belangrijke rol. Plaats een lang meubel tegen een lange wand om de mooie lengte ervan te versterken. Een andere simpele truc is het plaatsen van spiegels. Zo verdubbel je optisch de ruimte. Don’t : deel een kleine ruimte niet nog eens in tweeën. Dit zorgt ervoor de ruimte eens zo klein lijkt.


Tip 4. Kies voor lichte tinten.
Hoe lichter de ruimte is, hoe groter deze lijkt. Kies dus voor lichte verftinten voor op de wanden en houdt het plafond gewoon fris wit.
Dit geldt ook voor de bekleding van de meubels. Kies bij een bank bijvoorbeeld voor een niet te donkere kleur. Doe je dit wel, dan ontstaat er een groot donker vlak waardoor de kamer al snel vol lijkt te staan. Niet bepaald ruimtelijk en luchtig dus!


Tip 5. Wees creatief met licht.

Maak een combinatie van kunstlicht en daglicht.
Plaats zo min mogelijk meubels voor het raam. Hoe meer daglicht er binnen komt, hoe lichter en dus groter de ruimte oogt. Dit geldt ook voor raambekleding. Kies bijvoorbeeld voor gordijnen die goed open geschoven kunnen worden zodat er weinig gordijnstof voor het raam hangt.
Vaak is er toch nog wel een donkere hoek in een ruimte. Dit zijn de plekken waar het daglicht nauwelijks of niet bij kan. Op deze plekken is kunstlicht erg belangrijk! Let er bij het aanschaffen van verlichting op dat je het juiste type licht kiest. Kies voor een combinatie van directe en indirecte verlichting om een speels en sfeervol effect te creëren.


Hopelijk heb je na het lezen van deze blog ideeën opgedaan die je zullen helpen bij het optisch vergroten van jouw ruimte. Je kunt nu zelf aan de slag! Toch liever wat hulp? Neem dan contact op met Rebecca van Lier Interieurontwerp. Wij helpen je graag verder!